mandag den 9. juli 2012

Jordbærtærte

Sommer og jordbærtærte hører unægteligt sammen og da hele familien var på besøg i går skulle der bages. Min lillesøster fik denne opskrift af en veninde og efter hun havde knoklet flere timer i mit køkken, kom der denne meget vellykkede kage ud af det. :)Ingredienser:

Mørdej:

150 g mel
100 g smør
50 g sukker
½ æg

Fyld:

100 g smør
100 g sukker
100 g ren marcipan
½ æg

100 g mørk chokolade

Pynt:

500 g Jordbær
½ glas Ribsgele

Creme:

65 g sukker
30 g mel
3 æggeblommer
2,5 dl mælk
½ vanillestang
2,5 dl fløde (pisket til skum)

Fremgangsmåde:

Ælt mørdejen og sæt den på køl i en time.
Rør smør og sukker tilsæt revet marcipan og et ½ sammenpisket æg.
Rul mørdejen ud og læg den i en smurt tærteform ca. 24 cm i diameter læg fyldet på og bag den ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Hak chokoladen fint og drys over den varme bund når den er kommet ud af ovnen.

Creme:

Mælken lunes i en kasserolle med vaniljen (det hele: kornene skrabet ud og skallen med) sammen med halvdelen af sukkeret.
Blommerne piskes med melet og den anden halvdel af sukkeret.
Når mælken er lige under kogepunktet, hælder du halvdelen i æggemassen under konstant piskning. Når blandingen er jævn, hælder du det over i gryden til resten af mælken og pisker det sammen over svag varme. Efter 3-5 min. er cremen tyk, og kan tages af og sigtes over i en kold skål. Den bliver fastere, når den bliver kold, men det er vigtigt, at den ikke er for flydende, når du tager den af varmen. Den store udfordring med jordbærtærten er, at få cremen til ikke at flyde ud over det hele, og når flødeskummet kommer i, bliver den hurtigt ret flydende.

Jordbærene lægges på så tæt som muligt. Jo mindre creme du kan se, jo større er chancen for, at cremen ikke smelter ud i geléen, når den hældes på.

Du kan med fordel sætte den i fryseren, mens du smelter 1/2 glas ribsgelé i en kasserolle over svag varme. Når cremen er godt kold (gerne lidt frossen i toppen) hælder du geléen ud over kagen.

Kagen skal lige køle lidt, mens geléen stivner. Så gerne en tur i køleskabet, så går det lige lidt hurtigere.


2 kommentarer:

  1. Den ser alt for lækker ud.. Den bliver jeg nødt til at smage en dag!

    SvarSlet
  2. Den er virkelig god, jeg må også snart lave den :)

    SvarSlet